[email protected] (40) 0268 475 913

Emblema unei cruci roșii pe fond alb a fost adoptată la Conferința Internațională din 1863 ca semn distinctiv pentru societățile voluntare care asistau soldații răniți. La rândul său, Conferința Diplomatică din 1864 a adoptat acest simbol în prima Convenție de la Geneva, ca semn distinctiv pentru serviciile medicale militare. Ideea care a condus la adoptarea emblemei de cruce roșie a fost aceea de a conferi statut neutru celor care asistau răniții și, astfel, de a asigura protecția acestora pe câmpul de luptă.

În prezent, folosirea emblemei de către Societățile Naționale este guvernată de "Regulamentul privind folosirea emblemelor de cruce roșie și semilună roșie de către Societățile Naționale". Acest regulament, adoptat la Budapeste, în noiembrie 1991, a intrat în vigoare în anul 1992.

Emblema este un simbol care, fie conferă protecție, fie indică apartenența la Mișcare. Fiecare stat parte la Convențiile de la Geneva are obligația de a adoislamice pta măsuri care să prevină și să pedepsească, în permanență, orice folosite abuzivă a emblemei. De aceea, statele trebuie să adopte măsuri legislative pentru protejarea emblemei de Cruce Roșie.

Semiluna Roșie a fost adoptată în Convenția din 1929, împreună cu leul și soarele roșii pe fond alb, semn cerut de Persia, dar, în 1980, guvernul Republicii Islamice Iran a decis să renunțe la această emblemă și să folosească, în schimbul ei, semiluna roșie.

Având în vedere că există țări în care nici crucea roșie, nici semiluna roșie nu ar putea fi uitlizate, deoarece nu sunt acceptate de populația locală, în anul 2005, statele au adoptat un nou simbol de protecție - Cristalul (rombul) Roșu.

Cine are dreptul să folosească emblema?

1. Folosirea protectoare pe timp de conflict (la dimensiuni mari) – semnaleaza combatantilor ca personalul medical al fortelor armate, voluntarii Societatilor Nationale, unitatile sanitare, mijloacele de transport sunt protejate de Conventiile de la Geneva si Protocoalele lor aditionale. In acest caz, au voie sa foloseasca emblema: personalul medical si religios al fortelor armate; unitatile medicale ale fortelor armate si mijloacele lor de transport; unitatile medicale si mijloacele de transport ale Societatilor Nationale de Cruce Rosie / Semiluna Rosie auxiliare unitatilor medicale ale fortelor armate.

1. Folosirea indicativă pe timp de pace (la dimensiuni mici) – semnifica faptul ca o persoana sau un obiect are legatura cu Miscarea Internationala de Cruce Rosie / Semiluna Rosie (o Societate Nationala, Comitetul International al Cruci Rosii, Federatia Internationala a Societatilor Nationale de Cruce Rosie si Semiluna Rosie). In acest caz, au voie sa foloseasca emblema: Societatile Nationale, CICR, Federatia.

Folosirea abuzivă a emblemei

IMITATIA =

folosirea unui semn care prin forma si/sau culoare poate crea confuzie cu emblema de Cruce Rosie / Semiluna Rosie

UZURPAREA

1. Folosirea de catre grupuri de persoane neautorizate (farmacii, medici, ONG-uri, societati comerciale etc.)

2. Folosirea de catre persoane autorizate, dar care o folosesc in interes propriu si nu in interes de serviciu.

PERFIDIA =

folosirea pe timp de razboi pentru a ascunde combatanti sau echipament militar - CRIMA DE RAZBOI

Fiecare om poate ocroti emblema si intari valoarea ei protectoare. Contribuiti la protejarea emblemei, pentru ca intr-o zi v-ar putea salva viata!

Protecția emblemei în România

Legea nr. 139/1995 a Societatii Nationale de Cruce Rosie din Romania, modificata prin Legea 524/2004, prevede in art. 5 ca, in timp de pace, emblema Crucii Rosii poate fi folosita doar de Crucea Rosie Romana sau, cu acordul acesteia si in cazuri restrictiv prevazute, de terti. Codul Penal al Romaniei sanctioneaza, in art. 476, folosirea emblemei sau a denumirii de Crucea Rosie sau a unei imitatii a acestei embleme ori denumiri.

Daca sunteti martorii unui abuz de emblema, contactati Sediul Central al Crucii Rosii Romane sau luati legatura cu filiala de Cruce Rosie din orasul/judetul dumneavoastra!

--> -->